KORONAVÍRUS A HOMEOPATIA

03.04.2020 18:26

Ľudia píšu, volajú, chcú rady ako postupovať pri liečbe. Chcú vedieť, ktoré homeopatiká môžu použiť preventívne, ktoré pri objavení sa prvých príznakov, prípadne ak by nastali komplikácie. Homeopati podrobne študujú symptómy ochorenia vyvolanými vírusom COVID – 19 a samozrejme aj liečia v postihnutých oblastiach. Dostupných informácií je množstvo.

Rovnako ako pri iných ochoreniach sú dôležité symptómy, podľa ktorých vyberáme najpodobnejší homeopatický liek. Vždy je nutný individuálny prístup. Chrípkové vírusy ( rovnako aj koronavírus ) sú natoľko silné, že u väčšiny ľudí vyvolávajú podobné symptómy. V priebehu epidémie sa podchytia podrobnosti charakteristických symptómov väčšieho počtu prípadov, ktoré vytvoria obraz choroby ako celku. Na základe tohto obrazu je vybratý liek, ak bude pôsobiť u väčšiny prípadov liečebne, hovoríme o GENUS EPIDEMICUS. Tento liek bude fungovať aj profylakticky pre tých, ktorí sa dostali do kontaktu s chorobou a symptómy sa u nich zatiaľ neprejavili.

V prípadoch koronavírusu sú najčastejšie indikované Gelsemium sempervirens, Bryonia alba a Eupatorium perfoliatum.

Profylakticky sa určite odporúča Arsenicum album ( písala som o ňom asi pred mesiacom ), kvôli obrovskému strachu z ochorenia, z infekcie a smrti. V prípade, ak sa v okolí vyskytujú chorí so symptómami Gelsemia, vhodné je tento liek použiť aj profylakticky, prípadne  Bryoniu alebo Eupatorium.

Ak je priebeh ochorenia komplikovaný zápalom pľúc, dýchavičnosťou, zvýšenou produkciou hlienu v pľúcnych alveolách, odporúčajú sa hlavne Antimonium tartaricum. Do úvahy prichádzajú aj Carbo vegetabilis, Cuprum metallicum, Drosera, Phosphorus, Spongia, Tuberculinum.

Okrem Gelsemia, BryonieEupatoria je potrebné zvážiť aj iné chrípkové lieky, Arsenicum iodatum, Ipecacuanhu, Nux vomicu, Rhus toxicodendron.

Odporúčam použiť potenciu 30 CH. V prípade výskytu symptómov ochorenia je vhodné poradiť sa so svojim homeopatom. K dispozícii som na mojom telefónnom čísle.

MATERIA MEDICA:

  • Gelsemium: Tento liek je vhodný v prípade, že človek je veľmi unavený, slabý, má v celom tele pocit ťažoby a to vedie až k trasu jednotlivých častí tela, má ťažké viečka a polootvorené oči. Títo ľudia nemajú smäd. Majú zimnicu, ktorá stúpa a klesá po chrbtici. Bolí ich hlava v záhlaví. Chorí chcú pokojne ležať a byť sami, pretože cítia veľkú únavu a vyčerpanosť.
  • Bryonia: Liek potrebujú ľudia, ktorí majú výrazné bolesti tela počas chrípky, ktoré sa zhoršujú pri akomkoľvek pohybe. Majú suché, až popraskané pery, suchý kašeľ a veľký smäd. Chorý je podráždený a nechce mať okolo seba ľudí, radšej je sám a leží bez pohybu. Bolesť hlavy je zhoršená aj malým pohybom, chôdzou a pohybom očí.

 

  • Eupatorium perfoliatum: Chrípka u tohto lieku sa často začína zimnicou a smädom a následnou vysokou horúčkou. Nastupujú bolesti svalov, kostí a očných gúľ s ťažkým pocitom v hlave. Bolesti sú lokalizované najčastejšie v nohách alebo v chrbte. Chorí ich vnímajú akoby im mali prasknúť kosti, alebo akoby mali dolámané kosti.
  • Rhus toxicodendron: Tento liek je účinný u ľudí, ktorí majú horúčku spojenú s bolesťami svalov a kostí, ktoré sa zhoršujú pri prvom pohybe ale zlepšujú sa pri ďalšom hýbaní sa. Títo ľudia sú často veľmi nepokojní, najmä v noci v posteli. Nepokojnosť a bolesti zhoršené v pokoji.
  •  Arsenicum album: Je to dôležitý liek pre ľudí s črevnou chrípkou. Spolu s horúčkou majú nauzeu a vracanie. Sú citliví na chlad a chladom sa ich príznaky zhoršujú. Majú veľký smäd, ale vodu pijú len po malých dúškoch. Sú nepokojní, úzkostní, boja sa, že sa ich stav ešte viac zhorší a budú musieť vyhľadať niekoľkých špecialistov a spýtať sa ich na ich názor ohľadom svojho zdravia. Chcú byť v spoločnosti iných ľudí a horšie sa cítia okolo polnoci.
  • Phosphorus: Pacient má horúčku spojenú s ľahkým začervenaním tváre, cíti sa veľmi slabý a točí sa mu hlava. Pravdepodobne bude mať aj bolesti hlavy, zachrípnutosť, bolesti hrdla a kašeľ. Kašeľ je prevažne suchý s pálením v hrudníku. Človek, ktorý potrebuje tento liek má často silnú úzkosť, chce, aby okolo neho boli iní ľudia, robili mu spoločnosť a uisťovali ho.
  • Antimonium tartaricum: Na tento liek myslíme hlavne pri problémoch s dýchaním a pľúc. Symptómy hrudníka sa vyznačujú chrapčaním pri dýchaní, počuť pohyby hlienov a chrčanie ale ich vykašliavanie je veľmi namáhavé. Ide o stav oslabenia a respiračného zlyhania so slabým pulzom. Niekedy sa môže objaviť až cyanóza tváre a zvracanie pri kašli. Pacient je spavý a zimomrivý.